сряда, 18.09.24
16.8 C
София
23 C
Пловдив
19 C
Варна
Search Suggestions

      Пиастри спечели в Баку

      Пилотът на Макларън триумфира след епична битка с Шарл Леклер

      Оскар Пиастри постигна прекрасна победа след като надделя над своите съперници в Гран При на Азербайджан. На втора позиция след много оспорвана надпревара остана пилотът на Ферари Шарл Леклер. Последната позиция на почетната стълбичка зае Джордж Ръсел от Мерцедес. Световният шампион Макс Верстапен завърши пети, а пред него бе основният му конкурент за титлата през този сезон Ландо Норис. Надпреварата в Баку ще се запомни и със зрелищна катастрофа на Серхио Перес и Карлос Сайнц малко преди края. Останалите пилоти, които вземат точки са Фернандо Алонсо, Алекс Албън и Франко Колопинто с двата болида на Уилямс, Люис Хамилтън и дебютантът Оливър Беарман с Хаас.

      В началото на състезанието стартиралият от полпозишън Леклер успя да задържи лидерската си позиция от Пиастри. По-назад в колоната представителите на Ред Бул Перес и Верстапен спечелиха по една позиция, а Норис стигна до 13-та позиция. В следващите няколко тура двамата лидери се откъснаха пред преследвачите си, като австралиецът нямаше възможност да атакува монегаска. От своя страна Ландо се придвижваше все по-напред и още в осмата обиколка стигна до зоната на точките.

      Ключовият момент за цялото състезание се оказа началото на 20-та обиколка. Тогава в края на стар-финалната права Оскар мина от вътрешната страна на Леклер и с чудесна маневра зае първото място. Последваха няколко неуспешни атаки на Шарл, а в последните няколко обиколки ресурса в задните му гуми се изчерпа и интригата за победата изчезна. Проблемите на победителят от Гран При на Монца дадоха възможност на Серхио Перес да го атакува, а към групата се присъедини и Карлос Сайнц. Именно това доведе до най-опасната ситуация днес. 2 тура преди края мексиканецът атакува Леклер, но вместо това изгуби позиция от Сайнц. Пилотът на Ред Бул опита контраатака и така удари странично ферарито. Това доведе до отпадане на Карлос и Серхио, а състезанието завърши с виртуална кола за сигурност.

      С победата си днес Оскар Пиастри е четвърти в генералното класиране с 22 точки. Лидер е Верстапен с 313 пункта, следван от Норис (254т.) и Леклер (235т.). В подреждането при конструкторите за първи път от много време има нов водач. Това е тимът на Макларън (476т.). Следват Ред Бул (456т.) и Ферари (425т.). Следващото състезание е след седмица в Сингапур.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ