четвъртък, 19.09.24
15.8 C
София
21 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      Будапеща: Експлозивните пейджъри на Хизбула никога не са били в Унгария

      "Въпросната компания е търговски посредник, без производствен или оперативен обект в Унгария"

      Унгарското правителство отвърна на удара, след като тайванската компания посочи фирмата в Будапеща след масови едновременни експлозии в Ливан.
      Взривяващи се пейджъри, използвани при атака срещу Хизбула в Ливан, никога не са били в Унгария, каза служител на унгарското правителство в сряда, отричайки съобщения за връзки с базирана в Будапеща фирма.
      „Властите потвърдиха, че въпросната компания е търговски посредник, без производствен или оперативен обект в Унгария“, каза правителственият говорител Золтан Ковач. „Има един управител, регистриран на декларирания адрес, а посочените устройства никога не са били в Унгария.
      По-рано в сряда базираната в Тайван компания Gold Apollo заяви, че пейджърите AR-924, използвани при атаката, са произведени и продадени от унгарска компания BAC Consulting, която има лиценз да използва марката на Gold Apollo върху пейджърите.
      „Унгарските служби за национална сигурност си сътрудничат с всички съответни международни партньорски агенции и организации“, добави Ковач, дългогодишен говорител на унгарския премиер Виктор Орбан.
      „За Унгария този случай не представлява риск за националната сигурност“, каза той.
      Хизбула, ливанската въоръжена група и политическа партия, обвини Израел за атаката, която рани хиляди и уби най-малко 12 души. Експлозиите са извършени в столицата на Ливан Бейрут и в цялата страна, както и в Сирия.
      Министърът на здравеопазването на Ливан Фирас Абиад каза в интервю за Ал Джазира, че сред загиналите има осемгодишно момиче. Иранските държавни медии съобщиха, че Моджтаба Амани, посланик на Техеран в Ливан, също е сред ранените.
      Говорител на Европейската комисия в сряда отрече, че главният изпълнителен директор на унгарската фирма е била наета там, тъй като тя е посочила Комисията в трудовата си история в LinkedIn – но добави, че „проверява“ дали тя е работила за Комисията чрез „външни доставчици.”

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ