петък, 27.09.24
25.8 C
София
28 C
Пловдив
24.1 C
Варна
ДРУГИ
    Search Suggestions

        Орбан: Трябва да намерим решение на конфликта между България и Северна Македония

        „Северна Македония има конфликт с България, който блокира процеса на присъединяването им към ЕС. Сметнахме, че задължително трябва да посетим страните, които са в най-трудно положение по отношение на присъединяването към ЕС, и да им помогнем в решаването на съществуващите конфликти“.

        Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан в интервю за унгарското радио „Кошут“. На 26 септември Орбан пристигна на двудневно посещение в РСМ, начело на делегация от 10 министри.

        „Северна Македония има конфликт с България, който блокира процеса на присъединяването им към ЕС. Поради дебатите, свързани с положението на националните малцинства, ние в Унгария, като настоящ председател на ЕС, сметнахме, че задължително трябва да посетим страните, които са в най-трудно положение по отношение на присъединяването към ЕС, и да им помогнем в решаването на съществуващите конфликти. Това е една от причините да съм тук. Но има и по-важна причина, имаме и други въпроси, които са важни, и това е въпросът за миграцията“, каза Орбан.

        „Ако искаме да транспортираме нашите стоки до Унгария, след като са пристигнали по море, пътят ни до гръцките пристанища води през Северна Македония. Икономическото сътрудничество между двете страни е много важно“, подчерта унгарският министър-председател.

        „Преди името на тази държава беше Македония, но заради проблема с гърците се наложи да го променят на Република Северна Македония. Трябва да бъда много внимателен и да формулирам името на държавата точно по този начин, за да не възникне определен международен проблем“

        - Реклама -
        СВЪРЗАНИ НОВИНИ

        ОСТАВИ КОМЕНТАР

        Моля, въведете коментар!
        Моля, въведете името си тук

        Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

        - Реклама -

        НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

        Зареждане...
        - Реклама -

        ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ