Search Suggestions
      петък, 18.10.24
      Search Suggestions

          Висш лидер на ИДИЛ загина при удари в Ирак

          „Висш лидер“ и трима членове на групировката „Ислямска държава“ (ИДИЛ) са били убити при удари на иракската армия, съобщиха американските военни.

          Тези атаки „са извършени с цел да се разгради и разруши мрежата за нападения на ИДИЛ в Ирак и са проведени с техническа и разузнавателна подкрепа от международните антиджихадистки коалиционни сили“, се казва в изявление на командването на САЩ в Близкия изток (Centcom), цитирано от АФП.

          Лидерът на ИДИЛ, идентифициран като Шахадах Аллави Салих Улайви ал-Баджари, се смята за „най-висшия лидер на ИДИЛ в североизточен Ирак“, се казва още в изявлението и се допълва, че ударите са били нанесени на 14 октомври.

          В края на август при американско-иракска операция бяха убити четирима лидери на ИДИЛ в Западен Ирак, включително ръководителят на операциите в тази страна.

          Съединените щати са разположили около 2 500 военнослужещи в Ирак и 900 в Сирия като част от международната коалиция, създадена през 2014 г. за борба с ИДИЛ, която пое контрол над обширни територии в Сирия и Ирак, преди да бъде разгромена през 2019 г. Но джихадистките клетки продължават да са активни, особено в селските и отдалечените райони извън големите градове.

          През септември Вашингтон и Багдад обявиха края на дейността на коалицията в Ирак в рамките на една година, без да казват какво ще се случи с американските войски. Международната коалиция обаче ще продължи операциите си в Сирия. | БГНЕС

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions