Search Suggestions
      неделя, 20.10.24
      Search Suggestions

          Лондонският фестивал няма да прожектира филм за крайната десница във Великобритания от съображения за безопасност

          Организаторите на Лондонския филмов фестивал (ЛФФ) са се отказали от прожекцията на документален филм за дейността и финансирането на крайнодесните във Великобритания и извън нея поради „рискове за безопасността и благополучието“.

          Документалният филм – „Под прикритие: Разкриване на крайната десница“ – изследва крайно десни фигури в Обединеното кралство и Европа, както и финансирането от Съединените щати, като използва репортер под прикритие и скрити камери.

          Филмът трябваше да бъде показан на фестивала в британската столица през уикенда, а в понеделник вечерта да бъде излъчен по британската телевизия.

          Продукцията излиза само няколко месеца, след като в някои части на Великобритания избухнаха антиимигрантски бунтове, за чието подбуждане и разпалване официални лица обвиняват крайно десни агитатори.

          „След като проучихме всички възможни варианти за прожектиране на този филм на публичен филмов фестивал, взехме решение да не представим „UNDERCOVER: Exposing the Far Right“ на LFF“, заяви директорът на фестивала Кристи Матисън, която нарече филма „изключителен и един от най-добрите документални филми, които съм гледала тази година“.

          „Фестивалните работници обаче имат право да се чувстват в безопасност и на работното им място да се зачитат тяхното психично здраве и благополучие. Взех под внимание експертното мнение на колегите относно рисковете за безопасността и благосъстоянието, които прожекцията можеше да създаде за публиката и екипа, и това ни послужи за основа на решението, което не взехме лесно“, добави тя.

          Документалният филм проследява кампаниите на благотворителната организация за борба с екстремизма „Hope not Hate“, които разследват крайната десница във Великобритания и парите, които стоят зад начина, по който „предразсъдъците“ се разпространяват онлайн.

          Режисьорът Хавана Маркинг изрази разочарованието си от решението на Лондонския филмов фестивал.

          „Разбирам страха, който хората изпитват, но съм много разочарована, че не беше намерен алтернативен метод за прожектиране. Става все по-трудно да се правят такива филми и загубата на тази публика е разстройваща“, отбеляза тя.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions