Search Suggestions
      сряда, 23.10.24
      Search Suggestions

          Лидери на страни от БРИКС призоваха за деескалация в Украйна и Близкия изток

          Китайският президент Си Цзинпин заяви днес, че „не трябва да има ескалация на боевете“ в Украйна. Той заяви това пред ръководителите на страни от организацията БРИКС в руския град Казан, предаде АФП.

          БРИКС – доскоро Бразилия, Русия, Индия, Китай и РЮА, се разшири за сметка на Египет, Етиопия, Иран и ОАЕ.

          Около 20 световни лидери участват в най-големия дипломатически форум в Русия, откакто Путин предприе военна инвазия в Украйна през 2022 г.

          Пекин твърди, че е неутрална страна в конфликта, но е силно критикуван от Запада, че осигурява на дългогодишния си съюзник Москва дипломатическа и икономическа подкрепа.

          ЕС с позиция за присъствието на генералния секретар на ООН на срещата на БРИКС
          За „избягване на ескалация“ във войните в Украйна и Близкия изток се обяви и бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва в изказването си на форума.

          „Избягването на ескалацията и насърчаването на мирните преговори са критични за конфликта между Украйна и Русия“, каза Лула да Силва посредством видеоконферентна връзка. И призова страните да „работят заедно“ за прекратяван на конфликта между Израел и радикалните групировки „Хамас“ и „Хизбула“.

          От своя страна иранският президент Масуд Пезешкиан призова днес членовете на БРИКС да помогнат за прекратяването на войната в Газа и Ливан.

          „Призовавам всички членове на влиятелната група БРИКС да използват своите колективни и индивидуални способности за прекратяване на войната в Газа и Ливан“, посочи Пезешкиан в изказването си на форума.

          Домакинът на срещата Владимир Путин по-рано обяви създаването на нов „многополюсен световен ред“, предаде АФП.

          „Процесът по формиране на многополюсен световен ред е в ход – динамичен и необратим процес“, каза той при официалното откриване на срещата.

          БРИКС „засилва авторитета си в международните дела“, каза Путин и призова членките на организацията да се заемат с най-неотложните въпроси от глобалния дневен ред, сред които „острите регионални конфликти“.

          Путин е приветствал предложенията на лидери от БРИКС да посредничат в конфликта в Украйна и им е казал, че силите на Москва напредват на бойното поле, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions