Search Suggestions
      сряда, 23.10.24
      Search Suggestions

          СЪДЪТ РЕШИ: Стефан Димитров остава в ареста

          Софийският градски съд отказа да пусне от ареста хасковския бизнесмен Стефан Димитров, който е обвинен за участие в престъпна група заедно с баща си Марин Димитров, бившия директор на Агенция „Митници“ Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, Петър Субев от „Гранична полиция“ и Никола Николов, по- известен като Паскал.

          Преди дни от ареста беше пусната Петя Банкова, като прокуратурата не се противопостави на искането ѝ за по-лека мярка.

          Днес съдът даде ход на делото за изменение на мярката за неотклонение „задържане под стража“ по искане на Стефан Димитров.

          В началото на заседанието съдът даде разрешение на обвиняемия Стефан Димитров да седне, тъй като не се чувства добре.

          Защитникът на Стефан Димитров – адвокат Иво Найденов, каза пред съда, че бившият директор на Агенция „Митници“ Петя Банкова, поставена до стената след толкова време „задържане под стража“, е заела една позиция на човек, който се е стремил да прехвърли отговорности на тогавашния министър на финансите Асен Василев и на други длъжностни лица.

          „В своите обяснения тя твърди, че тъй като Асен Василев е родом от Хасково, те се познават със Стефан Димитров и имала данни, че Стефан Димитров бил посещавал министъра на финансите. Няколко служители и охрана на Министерството на финансите (МФ) са категорични, че нито Стефан Димитров, нито баща му са посещавали министъра на финансите, по времето когато Асен Василев е изпълнявал тази длъжност“, заяви той и подчерта, че няма такива доказателства.

          Защитата посочи, че „твърдяното от Банкова, че Асен Василев е разпореждал, се опровергава от разпита на митнически служители частично за това, че тя лично е давала разпореждания какви оценки да слагат на съответните лица, за да могат да бъдат преместени на други длъжности“.

          Адв. Найденов съобщи, че съществуват и чатове, които, по думите му, ясно показват, че Петя Банкова е правила това.

          „Абсолютно несъставомерно бе повдигнато това обвинение на Стефан Димитров“, категоричен е той.

          Адв. Найденов отбеляза, че Банкова смята, че Стефан Димитров я е ухажвал. „Но тя е категорична, че той от нея не е искал нищо. Единствено се твърди, че той един път се е интересувал от митнически пункт Варна за един контейнер“, добави той.

          Защитата обърна внимание, че Стефан Димитров не е отричал и няма защо да отрича, че се познава с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев или че се познава с бившия министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

          Адв. Найденов припомни, че Бойко Рашков беше министър на вътрешните работи в периода от 12 май 2021 г. до 2 август 2022 г.

          „Познанството на Стефан Димитров с Бойко Рашков не е престъпление, както и познанството с Живко Коцев не е престъпление. По никакъв начин то не кореспондира с обвинението за ОПГ“, категоричен е той е добави, че няма такива действия, нито опити за влияние в кадруването, включително и в МВР, от страна на Стефан Димитров.

          Няма едно доказателство Стефан Димитров да е вършил престъпна дейност, каза още адв. Найденов и подчерта, че обоснованото предположение не е надградено, а напротив, е разколебано.

          Според защитата не съществува каквато и да било опасност Стефан Димитров да се укрие.

          Адв. Найденов смята, че е сбъркана тезата на обвинението по повод обвиненията за превозване на цигари без бандерол. „Митницата“ е тази, която извършва проверка. От самота начало разследването върни в посока имало ли е познанство между Стефан Димитров и Живко Коцев и служители на МВР и „Митниците“. Антон Златанов в неговия разпит като свидетел заявява, че никога не е получавал каквато и да било информация за Стефан и Марин Димитрови“, отбеляза той.

          Защитникът на Стефан Димитров сподели: „С умиление слушах, когато държавното обвинение в съдебната зала изрази становище, касаещо обвиняемата Петя Банкова, когато здравословното състояние на едно лице не е добро, а влошено и е преминал един период от 7 месеца на задържане, е нормално прокуратурата да промени своето становище.“

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions