Search Suggestions
      неделя, 27.10.24
      Search Suggestions

          Досегашната опозиция в Литва печели изборите и на втори тур

          В Литва започна преброяването на гласовете на парламентарните избори. Социалдемократите излязоха напред след първия тур и изглежда, че ще запазят преднината.

          Балтийската страна с население от 2,9 млн. души има хибридна избирателна система, при която половината от парламента беше избран на първи тур на 13 октомври. Останалата част се реши днес на втори тур по райони между първите двама кандидати – процес, който облагодетелства по-големите партии.

          Социалдемократите (СД) спечелиха 20% от гласовете на избирателите по-рано този месец, с което станаха най-голямата партия, изпреварвайки управляващия Отечествен съюз с 18% и антисистемната „Немунаска зора“ с 15%.

          Ако лявата партия СД успее да състави правителство, се очаква тя да запази ястребовата позиция на Литва спрямо Русия и големите разходи за отбрана.

          Според оценки на НАТО тази година Литва ще похарчи около 3% от БВП за въоръжените си сили, което я прави шестата в класацията по този параграф във военния алианс.

          Избирателните секции затвориха в 20:00 ч. местно време (20:00 ч. българско), а резултатите се очакват около полунощ. Около 41,3% от имащите право на глас гласуваха днес, което е повече от 38,7% на втория тур на последните парламентарни избори преди четири години, сочат официалните данни, предаде Ройтерс.

          Дясноцентристката трипартийна коалиция на министър-председателя Ингрида Симоните загуби известна подкра заради инфлацията, която преди две години надхвърли 20%, влошените обществени услуги и увеличаващата се разлика между богатите и бедните.

          След първия тур лидерът на СД Вилия Блинкевичуте заяви, че вече води разговори за съставяне на коалиционно правителство на мнозинството с две други партии – „За Литва“ и Съюза на земеделците и зелените.

          СД сключи пакт с опозиционните партии да подкрепи всички кандидати на втория тур в състезанията срещу кандидатите на Съюза за родината на Симоните.

          Икономическите въпроси бяха в центъра на вниманието по време на предизборната кампания. СД обеща да се справи с нарастващото неравенство чрез повишаване на данъците за по-богатите литовци, за да се финансират повече разходи за здравеопазване и социално подпомагане.

          Но националната сигурност също е основна грижа в Литва, която се намира на източния фланг на НАТО и Европейския съюз и граничи с руския ексклав Калининград и Беларус, близък съюзник на Москва.

          Три четвърти от литовците смятат, че Русия може да нападне страната им в близко бъдеще, показа проучване на общественото мнение на Baltijos Tyrimai/ELTA през май. 

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions