Search Suggestions
      неделя, 06.10.24
      16.2 C
      София
      25 C
      Пловдив
      22.3 C
      Варна
      Search Suggestions

          МИРНА МИСИЯ 3.0: Орбан посети Китай като част от преговорите за прекратяване на войната

          Президентът на Китай Си Дзинпин в понеделник беше домакин на унгарския премиер Виктор Орбан в Пекин, където обсъдиха конфликта в Украйна.
          Си каза на Орбан, че ранното прекратяване на огъня и политическото уреждане на кризата е в интерес на всички, според говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунинг.
          Двамата лидери проведоха разговори в държавната къща за гости Diaoyutai в китайската столица.
          След като кацна в Пекин, Орбан нарече визитата си „Мирна мисия 3.0“.
          Миналата седмица Орбан се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва, за да обсъдят възможните решения на украинския конфликт, отношенията Русия-Европа и европейската сигурност.
          Той също така отлетя за Киев, за да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски.
          По време на техния „задълбочен“ обмен на информация относно кризата в Украйна, Си похвали Орбан за „усилията му да търси политическо решение“ на кризата в Украйна.
          „Приоритетът сега е да се гарантира, че няма разширяване на бойното поле, никаква ескалация на боевете и никаква провокация от никоя страна и да работим за деескалация възможно най-бързо“, каза китайският лидер.
          Той призова международната общност да „осигури условия и подкрепа за възобновяване на прекия диалог и преговори между двете страни“.
          „Само когато всички големи държави играят положителна, а не отрицателна роля, може да се появи ранна перспектива за прекратяване на огъня“, каза Си.
          Той каза, че Китай „активно насърчава мирните преговори по свой собствен начин и насърчава и подкрепя всички усилия, водещи до мирно уреждане“.
          „Китай и Унгария споделят едни и същи основни предложения и работят в същата посока. Китай ще поддържа комуникация с Унгария и съответните страни“, добави той.
          В кратките си коментари след срещата Орбан каза: „Китай е ключова сила в създаването на условия за мир“ във войната между Русия и Украйна.
          „Ето защо дойдох да се срещна с президента Си в Пекин, само два месеца след официалното му посещение в Будапеща“, каза той на X.
          Унгария пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз до 31 декември.
          Си отбеляза „стратегическото и глобално влияние“ на отношенията между Китай и ЕС.
          „Китай и ЕС трябва да продължат да развиват отношенията си по стабилен и здравословен начин и да работят заедно за справяне с глобалните предизвикателства“, каза той на Орбан.
          „Те трябва да се възприемат като партньори и да превърнат сътрудничеството в определяща черта на техните отношения, да насърчават двупосочната отвореност, да подобряват международната координация и да допринасят за мира, стабилността, развитието и просперитета в света.“

          Снимка: БГНЕС

          - Реклама -
          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Реклама -

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions