От 2022 г. до момента хлябът у нас е поскъпнал с над 100% въпреки връщането на борсовите цени на пшеницата на нива от 2021 г. Това каза зърнопроизводителят и бивш служебен заместник-министър на земеделието Тодор Джиков. Това според него означава, че преработвателите и търговците печелят в момента за сметка на ниските цени, които производителите получават и високите цени, които потребителите плащат за хляб:
„Цената на пшеницата тази година се върна на нива от 2021 година. Разликата в цената на пшеницата на световната борса от миналата година е с 30% по- ниска, съответно от по-миналата година с 80% близо по-ниска. Не виждам пазарна логика – цената на суровината пада, цената на хляба се вдига, независимо от 20% ДДС, който го въведоха. Няма логика да поскъпне хлябът. Това означава, че някой пробва пазара, тоест това означава, че големите печалби отново отиват някъде в посредника, между производителя, земеделския, и потребителя“.