петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      Спират Фейсбук и Инстаграм за Европа?

      Ако Meta не получи възможност да прехвърля, съхранява и обработва данни от своите европейски потребители на базирани в САЩ сървъри, Facebook и Instagram може да бъдат затворени в цяла Европа, предупреди собственикът на гиганта Марк Зукърбърг в социалните медии в годишния си доклад.

      Ключовият проблем за Meta е трансатлантическият трансфер на данни, регулиран чрез т. нар. Privacy Shield и други моделни споразумения, които Meta използва за съхраняване на данни от европейски потребители на американски сървъри. Настоящите споразумения, позволяващи прехвърляне на данни, в момента са подложени на строг контрол в ЕС.

      В годишния си доклад до Комисията за ценни книжа и борси на САЩ, Meta предупреждава, че ако не бъде приета нова рамка и на компанията вече не е разрешено да използва настоящите моделни споразумения „или алтернативи“, мрежата „вероятно“ вече няма да може да предложи много от своите „най-значими продукти и услуги“, включително Facebook и Instagram, в ЕС, според различни медийни доклади, включително в iTWire, вестник The Guardian и Side Line Magazine.

      Споделянето на данни между държави и региони е от решаващо значение за предоставянето на услугите и целевата реклама, подчерта Мета.

      Поради това преди това използва трансатлантическата рамка за трансфер на данни, наречена Privacy Shield, като правно основание за извършване на тези трансфери на данни.

      Този договор обаче беше анулиран от Съда на Европейските общности през юли 2020 г. поради нарушения на защитата на данните. Оттогава ЕС и САЩ подчертаха, че работят върху нова или актуализирана версия на договора.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ