сряда, 02.10.24
10.7 C
София
13 C
Пловдив
13.7 C
Варна
Search Suggestions

      Повече от 26 000 бежанци от Украйна са избягали в Молдова и Румъния

      Молдова твърди, че е приела близо 16 000 украински бежанци от началото на руската инвазия в Украйна.

      Вътрешният министър Анна Ревенко каза днес, че малко над 15 000 украински граждани са преминали границата с Молдова през последните 24 часа.

      Мнозина искат да продължат в ЕС, но поне 100 са потърсили убежище в Молдова, каза тя.

      Напливът на украински бежанци идва, след като молдовският парламент одобри 60-дневно извънредно положение заради руската атака срещу Украйна.

      Освен всичко друго, извънредното положение, обявено по време на извънредно заседание на 24 февруари, забранява масови демонстрации и позволява на правителството да прогонва „нежеланите хора“ от страната.

      RFE/RL съобщава, че молдовските власти са създали центрове за контрол и помощ на два гранични пункта с Украйна – Очница и Паланка. Според молдовското вътрешно министерство центровете също ще бъдат готови да предложат настаняване на редица бежанци за 72 часа.

      Молдова и Украйна споделят граница от 1222 километра.

      Румъния, която споделя 650-километрова граница с Украйна, съобщи, че украинските граждани, преминаващи в Румъния, искат да продължат пътуването си до Полша и Чешката република.

      Румънското вътрешно министерство съобщи днес, че около 10 000 украинци са преминали в страната от началото на инвазията, но само 11 от тях са подали молба за статут на бежанец в страната.

      Президентът на Молдова Мая Санду проведе телефонен разговор с румънския президент Клаус Йоханис днес, за да обсъди координирането на техните действия за оказване на необходимата помощ на украинските бежанци, съобщиха от кабинета на молдовския президент.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ