сряда, 25.09.24
24.8 C
София
27 C
Пловдив
24.1 C
Варна
Search Suggestions

      ЕС: Русия е извършила кибератака срещу Украйна час преди инвазията в страната

      Близо три месеца след като Русия започна това, което официално нарича „специална военна операция“ в Украйна, Европейският съюз във вторник обвини Русия в предполагаемо предприемане на кибератака срещу съседната страна, час преди началото на инвазията.

      „Кибератаката е извършена час преди руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г., която да улесни военната агресия“, се казва в изявление, издадено от името на 27-те страни от ЕС. Върховният представител по външните работи и сигурността Политика Жозеп Борел.

      Изявлението не предоставя никакви доказателства или подробности за начина, по който се е случила кибератаката.

      „Тази кибератака е имала значително въздействие, причинявайки неселективни прекъсвания в комуникацията на публични органи, компании и физически лица в Украйна и е засегнала няколко държави-членки на ЕС“, се казва в изявлението.

      Борел каза на пресконференция, че това е първият път, когато ЕС открито обвинява руските власти в подобен вид атака. Досега ЕС винаги е казвал, че кибератаките идват от Русия, но не ги приписва на руските власти.

      „Този ​​път можем да го припишем на руското правителство“, каза Борел.

      В съвместното изявление се казва, че ЕС „в тясно сътрудничество със своите партньори“ възнамерява да предприеме нови мерки „за предотвратяване, обезкуражаване и възпиране на Русия от подобно злонамерено поведение в киберпространството“.

      В него се добавя, че ЕС ще продължи да предоставя „политическа, финансова и материална помощ в координация с Украйна, за да засили нейната устойчивост на кибератаки“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ