петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      Николас Мадуро: Венецуела е готова да снабдява световния пазар с газ и петрол

      Венецуела „е готова“ да снабдява световния пазар на петрол и газ, заяви президентът Николас Мадуро, осъждайки енергийната криза, причинена от санкциите, наложени на Русия след нейното нахлуване в Украйна, съобщи „Франс прес“.

      „Венецуела е готова и желае да изпълни ролята си и да снабдява по стабилен и безопасен начин пазара на петрол и газ, от който се нуждае световната икономика“, заяви венецуелският държавен глава на събитие, организирано в рамките на посещението в Каракас на генералния секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Хайсам ал Гайс.

      Мадуро каза, че правителството му е възстановило петролната индустрия, чието производство беше достигнало исторически ниски нива след години на спиране на инвестициите и липса на поддръжка.

      Днес то е около 700 хил. барела на ден в сравнение с 2.3 млн. барела на ден през 2002 г., отбелязва АФП.

      Президентът осъди енергийната криза, породена от санкциите срещу Русия, които той определи като „ирационални, неоправдани и нелогични“.

      Мадуро призова за „справедлива, балансирана цена“ от 100 долара за барел и повтори призива си към чуждестранните петролни компании да произвеждат във Венецуела.

      Ал Гайс от своя страна заяви, че ОПЕК е изправена пред „най-сериозните, най-критичните“ предизвикателства от създаването ѝ преди 62 години.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ