събота, 21.09.24
8.8 C
София
14 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      Саудитска Арабия и Китай задълбочават двустранните си отношения

      Саудитска Арабия и Китай демонстрираха задълбочаване на връзките си със серия от стратегически сделки в четвъртък по време на посещението на президента Си Дзинпин, включително една с технологичния гигант Huawei, чието нарастващо нахлуване в региона на Персийския залив предизвика опасения за сигурността на САЩ.

      Крал Салман подписа „всеобхватно споразумение за стратегическо партньорство“ със Си, който получи пищно посрещане в страна, създаваща нови глобални партньорства без участието на Запада.

      Колата на Си беше ескортирана до двореца на краля от членове на саудитската кралска гвардия, яздещи арабски коне и носещи китайски и саудитски знамена, а по-късно той присъства на банкет за добре дошли.

      Китайският лидер разговаря с престолонаследника принц Мохамед бин Салман, де факто управляващ петролния гигант Aramco, който го поздрави с топла усмивка. Си обяви „нова ера“ в арабските връзки.

      Церемонията беше в ярък контраст със сдържаното посрещане, отправено през юли към президента на САЩ Джо Байдън, връзките с когото бяха обтегнати от енергийната политика на Саудитска Арабия и убийството на Джамал Хашоги през 2018 г., което засенчи посещението.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ