събота, 21.09.24
20.8 C
София
23 C
Пловдив
26.1 C
Варна
Search Suggestions

      Правителството на Сърбия: Незапомнена трагедия, три дни траур след масовото убийство

      Осем деца и един пазач са убити, седем души са ранени, включително шест деца и един учител, като две от децата са в критично състояние. Убиецът е 14-годишен ученик от седми клас от ОУ „Владислав Рибникар“ във Врачар, Белград, който е планирал тази незабравима трагедия в продължение на месец, до най-малкия детайл, съобщиха на днешната извънредна пресконференция в сръбското правителство, съобщи кореспондентът на МИА от Белград.

      Президентът Александър Вучич също се обърна към обществеността. 

      Шефът на белградската полиция Веселин Милич каза на пресконференцията, че заподозреният се е явил сам в полицията, за да каже, че е застрелял няколко души.

      – Според събраната до момента информация ученикът К. К. планирал извършването на това престъпление за дълъг период от време. Мотивът все още не е установен, нито той го е казал. Той избра датата 3 май 2023 г., защото кабинетът по история беше близо до входа на училището, където неговият VII-2 клас имаше първия си час. Той взел огнестрелните оръжия, 9-милиметровия пистолет с три рамки, както и малокалибрен пистолет от апартамента на баща си, сложил го в чанта и приготвил и донесъл четири коктейла Молотов – каза Милич.

      Той допълни, че веднага след като пристигнал в училището, убиецът извадил пистолет и прострелял охранителя, след което нападнал децата.

      Полицейският началник показа списъка на децата, който извършителят е съставил, и училищния план, по който определя приоритетните цели и начина на влизане в класовете с броя на децата, които планира да убие във всеки клас.

      Министърът на образованието Бранко Ружич съобщи на пресконференция, че правителството на Сърбия е взело решение за тридневен траур на цялата територия на Сърбия, започващ от петък, 5 май до неделя, 7 май, и че днес класовете в следобедната смяна са отменени, а утре започват с минута мълчание.

      – Изразявам дълбокото си съжаление за най-голямата трагедия, сполетяла Сърбия и нашата образователна система. Никой не може да върне децата на родителите им. Охранителният пръстен беше поставен, видеонаблюдението работеше, присъстваше и училищният полицай. Благодаря на здравните работници, молим Бог да помогне на всички – каза той.

      Министърът посочи, че за съжаление Сърбия е част от света, където подобни неща се случват все по-често.

      – Явно е раковото, разрушителното влияние на интернет, видеоигрите, т. нар. западни ценности и за всички ни е ясно, че е необходим голям обрат, затягане на мерките, но и системно намиране на решения – каза Ружич.

      Министърът на здравеопазването Даница Груичич изрази съболезнованията си на родителите, които днес загубиха децата си, и благодари на здравните работници, излезли на терен.

      – За 40 години трудов стаж това е може би най-ужасното ми преживяване като лекар и като човек – каза Груйчич.

      Говорейки за състоянието на ранените, министърът каза, че шест деца и един учител са в здравни заведения в Белград – три деца в Тиршова, четирима пациенти в Спешния център.

      – Двете момчета, които са в Тършова, са с травми на долните крайници, те са стабилни и без опасност за живота, а момичето, което е с огнестрелна рана в главата, е критично. Всичко, което можеше да се направи, беше направено, но травмата е голяма и все още се борят за живота й – каза министърът.

      В Спешния център са три деца, момиче с огнестрелна рана в корема и наранявания по ръката. Тя е в стабилно състояние.

      – Момчето, което получи огнестрелна рана в гърдите и врата, е с травма на гръбначния стълб, 5-ти и 6-ти шиен прешлен и е най-тежко пострадалото. Операцията продължава, ще трябва да има още интервенции, нещо сега, нещо по-късно – каза министърът.

      Учителят е в критично състояние. Тя е с наранявания на таза и ръката и все още се оперира.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ