събота, 21.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      „СПРЕТЕ ДА НИ УБИВАТЕ“: Хиляди протестират в Полша срещу строгия закон против абортите

      Поддръжници на правата на абортите маршируваха в няколко града в Полша в сряда след смъртта на бременна жена, чието семейство смята, че тя е можела да оцелее, ако й е било предложено прекъсване.

      Протестиращите скандираха „Спрете да ни убивате“, докато маршируваха през столицата Варшава към централата на здравното министерство, някои носеха плакати с надписи „Искаме лекари, а не мисионери“ и „Ад за жените“, общ лозунг, използван, за да покаже как мярката засяга тези, които носят нежелана или опасна бременност.

      Полските закони срещу абортите, сред най-строгите в Европа, провокираха масови протести през последните години, а смъртта на 33-годишната жена, наречена Дорота през май, разпали антиправителствени настроения сред много либерални поляци преди изборите през октомври или ноември.

      През 2021 г. националистическото правителство на министър-председателя Матеуш Моравецки приведе в действие решение на конституционния съд, забраняващо прекъсване на бременност с фетални дефекти, тъй като консервативните политики все повече пускат корени в една от най-благочестивите католически страни в Европа.

      Активисти за правата на абортите казаха, че е имало най-малко пет случая на смърт на бременни жени, чиито семейства са излезли пред медиите, обвинявайки ограниченията върху абортите за смъртта им.

      Миналия месец Дорота почина от септичен шок в болница, след като водата й изтече в 20-та седмица от бременността. Съпругът й каза, че никой не ги е информирал за възможността да предизвикат спонтанен аборт, въпреки че шансовете на детето да оцелее са много ниски.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ