събота, 21.09.24
14.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Проф. Гарабед Минасян, БАН: За еврозоната се следи и БВП

      Най-видимите и явни критерии за влизане в еврозоната, са Маастрихтските критерии. Един от тях е процентът за дефицита – до 3%, друг – за инфлацията. Не само тези критерии са определящи за включването на една страна в еврозоната. Следят се и 14 показатели за макроикономически дисбаланси. Те също се следят, не са обявени като задължителни.

      Това заяви проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт на БАН в ефира на „Нова нюз“.

      „ЕЦБ следи и структурното взаимоотношение между различни макропоказатели. Едно от най-важните показатели е нивото на БВП на глава от населението в сравнение със страните от еврозоната. Нашият БВП е около 33-35% на човек”, посочи икономистът.

      Според него, ако към еврозоната се присъедини държава, която не е достаъчно развита, съществува риск от изсмукване на местни капитали зад граница.

      „Очакванията, че към момента на включване на еврозоната ще има скок на инфлацията, не са оправдани. Работата е – как по-късно инфлацията ще реагира. При включване в еврозоната преливането на ценовите ефекти ще е ярко изразено. Трябва да достигнем до 75% от средното ценово равнище в еврозоната, сега сме на 55%. Единствената възможност е когато инфлацията в страната е по-висока”, подчерта проф. Гарабед Минасян.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ