понеделник, 23.09.24
5.8 C
София
14 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Протестите във Франция: Близо 1000 души са арестувани по време на бунтовете

      Близо 1000 души във Франция бяха арестувани, а 80 полицаи бяха ранени по време на четвъртата нощ на размирици, предизвикани от фаталната полицейска стрелба по тийнейджър. Въпреки това официални лица заявиха, че ситуацията е по-спокойна от предишната нощ.

      45 хил. полицаи, включително от специалните части, бяха изпратени да се справят с размириците в цялата страна в петък вечерта, като ситуацията в два големи града – Марсилия и Лион – беше определена като особено хаотична, с подпалени сгради и превозни средства и разграбени магазини.

      Министерството на вътрешните работи съобщи, че през нощта в цяла Франция са извършени 994 ареста, а 79 полицаи и жандармеристи са били ранени и са регистрирани 2560 пожара по обществените пътища. Въпреки това министерството заяви, че протестите са били „с по-ниска интензивност в сравнение с предишната нощ“.

      „Републиката е тази, която ще победи, а не бунтовниците“, заяви вътрешният министър на Франция Жералд Дарманин, докато се срещаше с полицията в ранните часове на съботната сутрин. Той осъди „неприемливото насилие в Лион и Марсилия“, където публичните демонстрации бяха забранени, а общественият транспорт спрян.

      По данни на вътрешното министерство в Марсилия са извършени над 80 ареста и са изпратени „значителни подкрепления“, след като кметът Беноа Паян призова националното правителство незабавно да изпрати допълнителни войски.

      В Лион и предградията на града бунтовниците палеха автомобили и насочваха фойерверки към полицията. Полицията изпрати бронетранспортьори и хеликоптер, за да потуши размириците в третия по големина град във Франция.

      Местните медии съобщават за по-спокойна нощ в Париж, където „масираното разгръщане на силите на реда предотврати и най-малкия белег за конфронтация или безредици“, пише вестник Le Monde.

      Въпреки това във френската столица все пак са извършени 120 ареста, като се съобщава за изгорени отпадъци и ожесточени сблъсъци в квартал Les Halles.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ