петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Европол: Европа е изместила САЩ като основен пазар за трафик на наркотици

      „Върховенството на закона в европейските демокрации е изложено на риск да бъде подкопано, освен ако лидерите на ЕС не засилят значително своя отговор на бума на престъпността, свързана с наркотици“.

      Това заяви за POLITICO директорът на Европол Катрин Де Бол и посочи, че европейският континент е изместил САЩ като главен пазар за международните трафиканти на дрога.

      „Резултатът е нарастване на насилието и пълзяща корупция в няколко горещи точки за търговия с наркотици, включително пристанището на Антверпен в Белгия, тъй като престъпни групировки все повече се стремят да проникнат в логистични компании, местно правителство и дори в съдебната система“, обясни директорът на Европол.

      „Ротердам и Антверпен са много важни за престъпните групи. Но виждаме, че колкото повече работим в големите пристанища, има и по-малки, като Хамбург, или такива в Испания, които са много доходоносни и интересни за наркотрафикантите“, уточни Де Бол.

      „Това, което наистина ни тревожи, е нарастването на насилието. Не само редовното насилие: поръчкови убийства, изтезания, експлозии, наистина тежко и жестоко насилие с много мъртви хора“, изброи директорът на Европол.

      „Наркобандите проникват в нашите общества и искат да решават големите проблеми. Това трябва да бъде приоритет през следващите години, ако искаме да спасим и защитим уязвимите групи“, подчерта тя.

      „Лидерите на Съюза трябва да превърнат борбата с организираната престъпност в още по-голям приоритет, ако искат да избегнат загубата на доверие на гражданите в системата“, категорична е Катрин Де Бол.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ