събота, 21.09.24
7.8 C
София
18 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Какво би станало, ако Украйна се присъедини към НАТО?

      Украйна използва за аргумент на присъединяването си, че гаранциите за сигурност, дадени от Москва, Вашингтон и Лондон, когато се отказа от ядрения си арсенал на Русия през 1994 г., са очевидно безполезни.
      Всяко разширяване на Северноатлантическия пакт трябва да бъде съгласувано от всичките 31 членове, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вече отхвърли официална покана за Киев на срещата на върха.

      Следват стъпките, които Украйна предприе по пътя си към членство в НАТО, възможен компромис относно следващите стъпки – и мнението на Русия за развитието.

      При посещение в Киев този април Столтенберг каза, че „законното място“ на Украйна е в НАТО, но по-късно даде да се разбере, че няма да може да се присъедини, докато бушува войната с Русия, чиито сили сега заемат по-голяма част от източната и южната част на Украйна.

      В началото на юни украинският президент Володимир Зеленски каза, че нацията му разбира тази позиция, но в края на месеца той повтори призиви Украйна да получи „политическа покана“ за НАТО на срещата на върха.

      Съгласно процеса на MAP, последван от други бивши комунистически страни в Източна Европа, кандидатите трябва да докажат, че отговарят на политически, икономически и военни критерии и са в състояние да дадат военен принос в операциите на НАТО.

      Не е ясно как ще изглежда пътят на Украйна към членство, тъй като все повече и повече страни, включително Великобритания и Германия, предлагат да се прескочи процесът на ПДЧ.

      Клауза за взаимопомощ лежи в основата на алианса, който е сформиран през 1949 г. с основната цел да се противопостави на риска от съветско нападение на територията на съюзниците.
      Това се посочва като една от основните причини Украйна да не може да се присъедини към НАТО, докато е в конфликт с Русия, тъй като това може веднага да въвлече алианса в активна война.

      Кремъл описва разширяването като доказателство за западна враждебност към Русия – нещо, което западните сили отричат, заявявайки, че алиансът е изцяло отбранителен по природа.

      Москва заяви, че ще създаде проблеми за много години напред, ако Украйна се присъедини към НАТО.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ