вторник, 24.09.24
11.3 C
София
10 C
Пловдив
14.9 C
Варна
Search Suggestions

      Безредиците на летището в Махачкала

      Десетки мъже нахлуха снощи на пистата и терминала на летището в Махачкала, столицата на руската република с преобладаващо мюсюлманско население Дагестан. Тълпата очевидно е търсела пътниците от полет от Израел. Това предаде БТА, цитирайки Франс прес.

      След намесата на силите на реда от руската агенция за гражданско въздухоплаване съобщиха късно снощи, че аерогарата е била „опразнена от гражданите, които са се промъкнали без позволение“.

      „След нахлуването на неизвестни лица в зоната за движение на летище Махачкала беше взето решение за временно затваряне на летището за пристигащи и заминаващи полети“, съобщи Росавиация. Аерогарата ще бъде затворена до 6 ноември.

      Над 20 души, сред които полицаи и цивилни, са ранени при инцидента на летището. Десет души бяха приети в болница, а състоянието на двама от тях е тежко, заявиха от регионалното министерството на здравеопазването, цитирано от ТАСС.

      По-рано руското издание „Известия“ и телевизия РТ съобщиха, че десетки мъже са нахлули на пистата и терминала на летище Махачакала, след като научили, че там трябва да кацне самолет от Израел. Според медиите те са се качили на покрива на летището и на пистата. На видеоклипове, публикувани в социалната мрежа Телеграм, се вижда как десетки мъже разбиват бариери, опитват се да проверяват автомобилите, напускащи летището, или разбиват врати в терминала. На един от видеозаписите се вижда как мъж стои на едно от крилата на самолет на авиокомпания „Ред уингс“.

      Според специализирания уебсайт Флайтрадар полет от Тел Авив е кацнал в Махачкала в 19:00 ч. местно време. По информация на независимата руска медия „Сота“ това е бил транзитен полет, който е трябвало да излети отново за Москва в 21:00 ч. Преди да влязат в терминала, няколко демонстранти са се опитали да проверят и паспортите на хората, напускащи летището, в търсене на израелски граждани. Един от тях е държал плакат: „Убийците на деца нямат място в Дагестан“, а други крещели „Аллах Акбар“, се вижда на видеоклипове.

      „Израел очаква от руските власти да защитят всички израелски граждани и всички евреи и да действат решително срещу нарушителите на обществения ред и срещу подстрекаването към насилие срещу евреите и израелците“, се посочва в изявление на кабинета на премиера Бенямин Нетаняху, в което се подчертава, че Израел „гледа сериозно на опитите за нападение срещу израелски граждани и евреи по света“.

      По-рано вчера министърът на информацията на съседната руска република Чеченя Ахмед Дудаев призова в Телеграм към спокойствие в условията на нарастващо напрежение в руската част на Кавказ и към избягване на „провокации“. Нападенията срещу евреи „ще изиграят лоша шега на нашите врагове, които умишлено провокират света в контекста на израелско-палестинския конфликт“, заяви той във видеоклип.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ