Search Suggestions
      неделя, 14.09.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Бъдни вечер – един от най-светлите семейни празници

          Бъдни вечер е един от най-светлите семейни празници. Дни наред във всеки дом кипи подготовка. Жилището се почиства и украсява, готвят се някои ястия за празника.
           
          Според традицията преди да се нареди трапезата за Бъдни вечер, стопанинът на къщата запалва специален пън в огнището, наречен бъдник. Там то остава да тлее цялата нощ и да поддържа огъня жив. 

          Според обичая трапезата винаги се подрежда около огнището. Ястията задължително трябва да са постни и според повечето вярвания – нечетно число. Бройката им е: 7 – колкото са дните на седмицата или 9 – колкото трае бременността на жените. Има райони в България, където на празничната маса се поставят 11 или 12 ястия – колкото са месеците в годината. Те представляват сарми, варено жито, чушки, мед, баница с тиква, ошав, вино и др. Всяко от ястията на трапезата има важна за българина символика.

          - Реклама -

          Обредните хлябове са три вида – посветени на Коледа, на селските занаяти и за коледарите. Те се месят придружени с ритуали и песни. Стопанката на дома произнася молитва, а след това се разчупва питата със сребърната пара.

          Трапезата не се вдига цялата нощ, за да не избяга късметът. Вярва се, че когато семейството заспи, близките покойници идват да вечерят.
          Бъдни вечер е един от най-светлите семейни празници. Дни наред във всеки дом кипи подготовка. Жилището се почиства и украсява, готвят се някои ястия за празника.
           
          Според традицията преди да се нареди трапезата за Бъдни вечер, стопанинът на къщата запалва специален пън в огнището, наречен бъдник. Там то остава да тлее цялата нощ и да поддържа огъня жив. 

          Според обичая трапезата винаги се подрежда около огнището. Ястията задължително трябва да са постни и според повечето вярвания – нечетно число. Бройката им е: 7 – колкото са дните на седмицата или 9 – колкото трае бременността на жените. Има райони в България, където на празничната маса се поставят 11 или 12 ястия – колкото са месеците в годината. Те представляват сарми, варено жито, чушки, мед, баница с тиква, ошав, вино и др. Всяко от ястията на трапезата има важна за българина символика.

          - Реклама -

          Обредните хлябове са три вида – посветени на Коледа, на селските занаяти и за коледарите. Те се месят придружени с ритуали и песни. Стопанката на дома произнася молитва, а след това се разчупва питата със сребърната пара.

          Трапезата не се вдига цялата нощ, за да не избяга късметът. Вярва се, че когато семейството заспи, близките покойници идват да вечерят.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          Последната воля на Джорджо Армани: Продажба на дял от модната империя на голяма луксозна група

          Легендата на модата Джорджо Армани поиска в завещанието си, публикувано след смъртта му на 4 септември на 91-годишна възраст, значима луксозна група да придобие...

          Нина Добрев развали годежа с Шон Уайт

          Холивудската актриса Нина Добрев, родена в София, е развалила годежа си с легендата в сноуборда и трикратен олимпийски шампион Шон Уайт.

          Дневен хороскоп за 12 септември: Успех очаква смелите

          Днес звездите са разположени така, че мнозина ще усетят прилив на енергия, особено в личните отношения и професионалното развитие

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ
          Зареждане…
          Зареждане…
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions