петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Директорът на ЦРУ и египетският президент обсъждат мирно споразумение в Газа

      Египетският президент Абдел Фатах Сиси се срещна с директора на ЦРУ Уилям Бърнс в Кайро. Там делегациите на САЩ и Израел обсъдиха усилията за постигане на примирие в Газа, предаде АФП.

      От канцеларията на Сиси съобщиха, че двамата мъже са обсъдили последните развития в съвместните усилия за постигане на споразумение за примирие и прекратяване на огъня в ивицата Газа. На 8 юли израелските войски, подкрепени от танкове и военни самолети, засилиха операциите си в град Газа.

      Посредниците Египет и Катар водят от месеци преговори, насочени към постигане на примирие и освобождаване на заложниците.

      През последните дни преговорите се засилиха. Това стана след като Хамас даде знак, че е готов да се откаже от настояването си за трайно прекратяване на огъня от страна на Израел.

      Войната, която тази седмица навлезе в десетия си месец, избухна с нападението на Хамас на 7 октомври срещу южен Израел, в резултат на което загинаха 1195 души.

      Бойците също така взеха 251 заложници, 116 от които остават в Газа, включително 42-ма, които според военните са мъртви.

      По данни на здравното министерство на управляваната от Хамас територия, при ответната офанзива на Израел срещу Хамас в Газа са загинали най-малко 38 243 души, също предимно цивилни. | БГНЕС

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ