петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      ОФИЦИАЛНО: Киър Стармър е новият министър-председател на Великобритания

      Лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър официално беше посочен за новия британски премиер.

      Победителят в провелия се вчера предсрочен парламентарен вот се срещна с крал Чарлз Трети в Бъкингамския дворец. Монархът му възложи да състави кабинет, а след кратък разговор, Стармър се отправи към новия си дом – премиерската резиденция на емблематичния адрес „Даунинг Стрийт 10“.

      Очаква се всеки момент новият британски лидер да направи и първото си официално обръщение като премиер.

      На 61 години Стармър има дълга биография. Баща му е бил мълчалив, авторитарен производител на инструменти. (Стармър ни напомня за професията на баща си толкова често, че политическата класа, а понякога и избирателите, му се подиграват за това). Майка му е била медицинска сестра с изтощителното здравословно състояние на болестта на Стийл. Кръщават го на Киър Харди, първия лидер на Лейбъристката партия.

      Той се справя отлично в училище. Свири на флейта и футбол – един деликатен, друг див – и става адвокат. Братята и сестрите му го наричат „Супербой“.

      Бил е социалист, преминал в мека левица, а когато през 2019 г. лидерът на лейбъристите с твърда левица Джереми Корбин падна, Стармър се кандидатира за лидер на партията с безсрамно лява платформа, като даде 10 обещания, за да се хареса на предшественика си. След като дойде на власт, той се отказа от всички тях, с изключение на последната – да осигури ефективна опозиция. Корбиновците и антисемитите бяха изчистени от партията.

      Сега Стармър казва, че Covid-19, Украйна и състоянието на публичните финанси му забраняват да продължи с първоначалната си платформа.

      „Вече девет дълги години съм в опозиция“, каза ми Стармър през януари. „Това не променя живота. Трябваше да завладеем Лейбъристката партия и буквално да я обърнем наопаки. Загубихме пътя си до 2019 г. като партия, изгубихме пътя си, изгубихме ориентирите си“. Чувствал ли е това по онова време? „Да“, каза той и бързо продължи напред.

      Стармър изгони Корбин от партията, макар че ако тайно го е ненавиждал – Стармър има съпруга полуеврейка, а антисемитизмът процъфтяваше в лейбъристите при неговия предшественик – той никога не го е казвал.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ