понеделник, 23.09.24
16.8 C
София
22 C
Пловдив
20.1 C
Варна
Search Suggestions

      Аятолях Хаменей призова за високо участие на президентските избори

      Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей призова за „високо участие“ в президентските избори на 28 юни. Това каза той на мястото на Ебрахим Раиси, който загина миналия месец при катастрофа с хеликоптер, предаде АФП.

      „Подчертаваме важността на високото участие в изборите, защото то е гордостта на Ислямската република“, заяви Хаменей.

      „На всички избори, на които избирателната активност е била ниска, враговете на Ислямската република са ни осъждали“, добави той.

      Гласоподавателите могат да избират между шестима кандидати, които бяха избрани от Съвета на пазителите – неизбираем орган, доминиран от консерваторите – измежду 80-те кандидати, подали документи за участие в изборите.

      За трима лидери се смятат консервативният председател на парламента Мохамед Багер Галибаф, ултраконсервативният Саид Джалили и реформаторският депутат Масуд Пезешкиан.

      По време на последните президентски избори през 2021 г. правителството обяви за невалидни много реформатори и умерени кандидати, което позволи на Раиси, кандидата на консервативния лагер, да бъде лесно избран и да наследи умерения президент Хасан Рухани.

      Избирателната активност беше 49%, което е най-ниският процент за президентски избори от Ислямската революция през 1979 г. насам. | БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ