събота, 21.09.24
20.8 C
София
23 C
Пловдив
26.1 C
Варна
Search Suggestions

      ЕС реагира на заплахите към Кипър от Хизбула

      Кипър реагира с недоумение в четвъртък на предупрежденията от страна на ливанската групировка Хизбула, че островът може да бъде въвлечен в конфликта, ако напрежението с Израел прерасне в пълномащабна война.

      Кипър, който е най-близката до Близкия изток държава-членка на ЕС, беше изненадан от заплахите на лидера на Хизбула, Хасан Насрала, направени късно в сряда, че островът може да стане цел, ако позволи на Израел да използва неговите военни съоръжения в случай на атака срещу Ливан.

      „Република Кипър по никакъв начин не е замесена във военни конфликти,“ отговори кипърският президент Никос Христодулидис, описвайки коментарите на Насрала като „неприятни“.

      ЕС също реагира. „Всякакви заплахи срещу наша държава-членка са заплахи срещу ЕС,“ заяви говорител на Съюза.

      Кипър винаги се стремял да не бъде въвличан в политиката на своите съседи и е предложил убежище на десетки хиляди ливанци, бягащи от гражданската война през 70-те и 80-те години на миналия век. Той също така е лобирал пред своите партньори в ЕС да предложат финансова помощ на Ливан и наскоро създаде морски коридор за изпращане на хуманитарна помощ на гладуващите палестинци в Газа.

      „Кипър е надежден поддръжник на стабилността и признат регионален център за хуманитарни операции, базиран на отлични отношения с всички държави в региона,“ каза говорителят на правителството Константинос Летимбиотис.

      Вчерашното изявление на лидера на Хизбула дойде на фона на подобрени връзки на Кипър с Израел и по-видимото участие на британските суверенни бази на острова в военни операции в Сирия и по-скоро в Йемен. Израелските военновъздушни сили също са известни с провеждането на учения във въздушното пространство на Кипър и в последните години двете страни са провеждали съвместни военни учения.

      Насрала заяви, че неговата група ще се бори „без правила“ и „без таван“ в случай на по-широка война. Той говори на мемориално събитие за командир, убит при израелски удар миналата седмица – най-старшият фигура на Хизбула, убит досега в текущия конфликт с Израел.

      Хизбула отговори с най-голямото си нападение с дронове и ракети срещу Израел. Представители на ООН изразиха загриженост относно ескалацията, а американският пратеник Амос Хохщайн пътува до Израел и Ливан, за да призове двете страни да не преминават към пълномащабен конфликт.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ