петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Съветник по национална сигурност: САЩ са подкрепили Израел при спасяването на заложници

      Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан каза в неделя, че Съединените щати са предложили помощ за спасяването на четирима израелски заложници през уикенда, но не уточни как.

      В интервюто с водещата Дана Баш в предаването „Състоянието на Съюза“ на CNN, излъчено в неделя сутринта, Съливан отказа да отговори как Съединените щати са помогнали конкретно поради съображения за сигурност.

      „Съединените щати предоставят подкрепа на Израел от няколко месеца в усилията му да помогне за идентифицирането на местонахождението на заложниците в Газа и да подкрепи усилията да се опита да осигури тяхното спасяване или възстановяване“, каза Съливан. „Мога само да кажа, че като цяло предоставихме подкрепа на IDF, за да можем да се опитаме да върнем всички заложници у дома, включително американските заложници, които все още са задържани.“

      Четирима израелски заложници, взети от Хамас на 7 октомври, бяха спасени в събота при специална операция на IDF, която според Министерството на здравеопазването в Газа е убила 274 палестинци.

      Съливан каза също, че няма потвърждение за израелски заложници, които са били убити по време на спасителната мисия, нещо, което Баш каза, че Хамас твърди.

      Но Съливан добави, че винаги има риск: „Вярвам, че израелците казаха, че нямат информация в този смисъл“, каза Съливан. „При всички тези военни операции през последните осем месеца бяха убити заложници.“

      По отношение на наскоро предложеното споразумение за прекратяване на огъня, Съливан каза, че чака да чуе от Хамас.

      Той каза, че планът ще въведе прекратяване на огъня и незабавно ще започне процесът на връщане на заложници у дома. „За да сложим край на тази война, да върнем заложниците у дома, да получим пълния обхват от хуманитарна помощ за палестинския народ по безопасен и ефективен начин, имаме нужда от тази сделка“, каза Съливан.

      И на въпроса дали президентът Джо Байдън е доволен от начина, по който Израел се справи с операцията, Съливан каза, че президентът „мисли, че най-добрият начин всички заложници да бъдат върнати у дома е чрез сделка, при която те да бъдат изведени по дипломатичен път“.

      „Това очевидно би било най-доброто решение за това“, каза Съливан. „При липсата на това, без Хамас да каже „да“ на сделката, за съжаление ще продължим да виждаме продължаващ конфликт и военни операции, в които Израел полага усилия да възстанови своите граждани и, честно казано, да възстанови американските граждани.“

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ