петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Въоръжен мъж стреля по посолството на САЩ в Ливан

      Въоръжен мъж е стрелял по посолството на САЩ в Ливан в сряда и е бил ранен при размяна на огън с военни.

      Това съобщиха от ливанската армия.

      Армията каза, че нападателят, сирийски гражданин, е бил задържан и отведен в болница за лечение, а войниците претърсват района за други въоръжени нападатели.

      От американското посолство казаха, че е съобщено за стрелба с малки оръжия близо до входа сутринта, но че съоръжението и персоналът са в безопасност. Посланикът на САЩ Лиза Джонсън в момента пътува извън Ливан, според дипломатически източници.

      Източник от ливански служби за сигурност каза в сряда сутринта, че член на ливанския екип по сигурността на посолството е бил леко ранен. Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан по-късно потвърди пред NBC News, че ливански пазач е ранен и се лекува.
      Посолството ще остане затворено за обществеността до края на сряда. Планира се да бъде отворено както обикновено в четвъртък, 6 юни.

      Не е поета незабавно отговорност за атаката, но друг високопоставен източник от ливански служби за сигурност каза, че армията разследва възможни връзки с групировката „Ислямска държава“.

      Източникът допълва, че нападателят е имал надписи „Ислямска държава“ на английски и на арабски върху дрехите, които е носел. Ливанските сили за сигурност са задържали двама шейхове, както и семейството на нападателя, добави източникът.

      Временният премиер на Ливан Наджиб Микати каза, че следи инцидента с министъра на отбраната и силите за сигурност.

      Посолството на САЩ се намира на север от Бейрут в силно защитена зона с множество контролно-пропускателни пунктове по пътя до входа. Премества се там от Бейрут след самоубийствен атентат през 1983 г., при който загиват повече от 60 души.

      През септември имаше изстрели близо до посолството, като няма съобщения за ранени.
      В средата на октомври, в първите дни на войната в Газа, десетки протестиращи се събраха пред посолството, за да демонстрират. Ливанските сили за сигурност използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да ги отблъснат.

      Ливан е сцена на конфликт между подкрепяната от Иран Хизбула и Израел от октомври успоредно с войната в Газа. Десетки хиляди хора от двете страни на границата между Израел и Ливан бяха прокудени на фона на опасения, че войната ще ескалира.

      Съединените щати полагат дипломатически усилия за облекчаване на насилието по границата.
      При друг инцидент член на силите за вътрешна сигурност на Ливан, назначен да осигурява сигурността на посолството на Саудитска Арабия в Ливан, се е самоубил пред посолството в сряда, каза източник от службите за сигурност и дипломатически източник.

      Източникът от службите за сигурност каза, че охранителят на посолството е починал, след като се е прострелял в главата. Дипломатическият източник каза, че той е страдал от психични разстройства.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ