петък, 20.09.24
14.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Руският съд удължи ареста на руско-американската журналистка Курмашева

      В петък руски съд удължи с два месеца предварителния арест на Алсу Курмашева, руско-американска журналистка от Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL), в ход, който съпругът й каза, че е несправедлив и показва, че Вашингтон трябва да й помогне .

      Курмашева, майка на две деца, е журналистка от Прага и е задържана в родния си руски регион Татарстан от 18 октомври. Тя беше задържана за кратко през юни, докато се опитваше да излети от Русия, след като посети майка си.

      Първо съдът я призна за виновна, че не е декларирала, че има американски паспорт, задължителен според руското законодателство, и я глоби. Тогава тя беше обвинена, че не се е регистрирала като „чуждестранен агент“, престъпление, което носи до пет години затвор и такова, за което тя се призна за невинна.

      Tatar-Inform, свързана с държавата медия, предположи, че тя също е официално обвинена в умишлено събиране на военна информация, която може да бъде използвана срещу Русия, и в разпространение на невярна информация за руската армия.

      Курмашева беше вторият представител на американските медии, задържан в Русия от началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. Еван Гершкович от Wall Street Journal също е задържан по делото му по обвинения в шпионаж, които той отрича.

      RFE/RL, която твърди, че задържането на Курмашева е несправедливо, се финансира от Конгреса на САЩ. Русия го определи като „чуждестранен агент“, класификация, която носи негативни нюанси на Студената война.

      47-годишната Курмашева каза пред репортери от стъклена клетка в съдебната зала в град Казан, че страда от различни здравословни проблеми, които не могат да бъдат лекувани правилно в ареста.
      Тя допълни, че за последен път е чула гласовете на децата си през октомври миналата година, тъй като не й е било позволено да говори по телефона. По нейни думи, писмата пристигат бавно – за месец и половина.

      В един момент тя вдигна две детски рисунки на репортери, които каза, че са й били изпратени и повдигнали настроението й.

      „Като се има предвид, че изглежда, че това е единствената трева и дървета, които ще видя това лято, това е безценно“, каза тя и добави, че е държана в килия за 10 души.

      Председателят на съдебния състав обяви, че Курмашева ще остане в следствения арест до 5 август.

      Павел Буторин, нейният съпруг, написа в социалните мрежи: „Алсу не е престъпник. Тя не е активист, не е член на руската опозиция и не представлява заплаха за руското правителство. Мястото ѝ не е в затвора. Мястото ѝ не е в Русия.“

      „Алсу и нейното семейство разчитат на правителството на САЩ да мобилизира необходимите ресурси, за да осигури нейното безопасно освобождаване“, президентът и главен изпълнителен директор на RFE/RL Стивън Капус каза в изявление след решението, че нейното съдебно преследване е ненужно и жестоко.

      „Основните права на Алсу като американски гражданин се отказват от руските власти, които сега я затвориха за 227 дни“, допълни той.

      Адвокатът на Курмашева, Рим Сабиров, каза, че ще обжалва решението от петък и ще поиска журналистката да бъде поставена под домашен арест при роднините си в Казан, в очакване на процеса срещу нея.

      „Не е ясно защо тя трябва да бъде изолирана от обществото“, подчерта той.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ