неделя, 22.09.24
23.5 C
София
25 C
Пловдив
24.3 C
Варна
Search Suggestions

      ЕС прекрати наказателната процедура срещу Полша

      ЕС официално е прекратил действията, започнати срещу Полша преди 6 години поради опасения, свързани с върховенството на закона, предаде АФП.

      По-рано през май Европейската комисия заяви, че ще оттегли процедурата, започната през декември 2017 г. съгласно член 7 от Договора за Европейския съюз, след като избраното миналата година полско правителство предприе стъпки за отстраняване на въпросните проблеми.

      „Комисията счита, че вече не съществува ясен риск от сериозно нарушение на принципите на правовата държава в Полша по смисъла на“ член 7, се казва в изявлението.

      Процедурата беше започната заради противоречивите стъпки на предишното правителство на Полша, като например създаването на специална дисциплинарна камара с правомощия над съдиите в страната и решение, в което се твърди, че правото на ЕС е с по-нисък ранг от полското национално право.

      Миналата година обаче на власт в Полша дойде проевропейско правителство, ръководено от министър-председателя Доналд Туск – бивш председател на Европейския съвет, който представлява 27-те държави от блока.

      От встъпването си в длъжност неговото правителство реформира съдебната система на страната, отново призна върховенството на правото на ЕС и предприе други стъпки, за да отговори на опасенията на Брюксел.

      „Полша предприе поредица от мерки, за да отговори на опасенията относно независимостта на съдебната система“, заяви изпълнителният орган на ЕС.

      „Днешният ден е важен за върховенството на закона в Полша и в Европейския съюз. Ще продължим да си сътрудничим с полските власти, за да ги подкрепим в усилията им за утвърждаване на върховенството на закона“, каза изпълнителният заместник-председател на комисията Вера Йоурова.

      Член 7 – процедура за крайна мярка, използвана в случай на заплахи за върховенството на закона – теоретично може да стигне до спиране на правото на глас на дадена държава на срещите на върха на ЕС.

      През 2018 г. Европейският парламент започна отделна процедура по член 7 срещу Унгария за ограничаване на независимите медии, гражданското общество, изкуството и културата. /БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ