неделя, 22.09.24
4.8 C
София
11 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      СМЪРТТА НА РАИСИ: И Турция обяви ден на траур в знак на солидарност с Иран

      Турският президент Реджеп Ердоган обяви снощи еднодневен траур в страната по повод гибелта на президента на Иран Ебрахим Раиси.

       „На заседанието на кабинета решихме да обявим еднодневен национален траур в цялата страна, за да споделим дълбоката болка, изпитвана от иранския народ във връзка с гибелта на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерната катастрофа в неделя“, каза Ердоган след заседание на кабинета снощи, цитиран от ТРТХабер.

      Ердоган разказа, че Турция е изпратила безпилотен самолет „Акънджъ“ за откриване на катастрофиралия хеликоптер в планинската област. „По искане на нашите ирански братя изпратихме „Акънджъ“, който се включи активно в издирвателно-спасителните дейности. При  изключително трудни теренни и метеорологични условия прелетя 2100 километра в продължение на 7,5 часа. Откри останките от катастрофиралата машина и предаде координатите на Техеран. Изпълни успешно задачата си и се завърна в родината. Случаят още веднъж показа колко важни задачи може да изпълняват безпилотните самолети на отбранителната ни индустрия. От свое и от името на нашия народ благодаря за самоотверженото изпълнение”, каза турският държавен глава. 

      Преди това Ердоган в телефонен разговор с изпълняващия длъжността президент на Иран Мохамад Мохбер е изразил скръбта и съболезнованията си във връзка със смъртта на иранския президент Раиси, както и за другите жертви на трагичната катастрофа на хеликоптера в неделя,съобщи СНН Тюрк.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ