петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Ройтерс: НАТО открива зейнали дупки в отбраната на Европа

      Минималните изисквания подробно описват недостатъците на армиите на НАТО


      Войната в Украйна и задаващите се президентски избори в САЩ доминираха на срещата на върха на НАТО във Вашингтон този месец, но далеч от публичната сцена военните плановици на алианса бяха съсредоточени върху оценката на огромните разходи за коригиране на скърцащата криза в Европа защити, пише Ройтерс.
      Миналата година лидерите на НАТО договориха планове за най-голямата промяна от три десетилетия на своите отбранителни способности на фона на нарастващите страхове от руска агресия. Зад кулисите официални лица оттогава се занимават с минималните изисквания за отбрана за постигане на тези планове, които бяха изпратени на националните правителства през последните седмици, според военен плановик, който говори при условие за анонимност.
      Минималните изисквания подробно описват недостатъците на армиите на НАТО в ключови области, като предоставят груба индикация колко милиарда евро може да струва коригирането, каза военният плановик. НАТО има за цел да превърне тези изисквания в обвързващи цели за отделните правителства, за да осигури отбраната на Европа до есента на 2025 г., когато ще проведе редовна среща на министрите на отбраната.
      Констатациите показват, че НАТО е изправена пред трудности за постигане на целите си във време, когато неговото единство може да бъде подложено на изпитание от бюджетни ограничения сред висшите европейски членове и различия относно това колко ястребова трябва да бъде позицията му спрямо Русия.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ