неделя, 29.09.24
11.4 C
София
16 C
Пловдив
17 C
Варна
Search Suggestions

      Машините за евровота са готови за работа

      Машините за гласуване на европейските избори са доставени и напълно готови за работа. Това стана ясно от фирмата-доставчик „Сиела Норма“  по време на демонстрация на техниката за тазгодишните избори за Европейски парламент. Говорителят на ЦИК Александър Андреев изрази убеденост, че всичко ще протече нормално по организацията и подготовката на изборите.

      При влизане избирателят има две опции: машинно и хартиено гласуване. При избор на машинно то тогава избирателят получава карта, с която може да гласува. Картите в избирателната секция ще са три, под номерата 1,2,3. В машината картите ще се редуват, за да се избегне повторно гласуване от избирател.

      След като системата отчете картата от двете страни на машината се изписват номерата на кандидатите, както и преференциите.

      Имате опция „Преглед, на екрана се появява окончателния избор. Ако сте сгрешили имате възможност с бутона „Назад“ да избирате отново.

      Ако избирателят е гласувал за независим кандидат в списъка с квадратчетата отляво, той няма причина да гласува с преференция. Затова и софтуерът не позволява да се маркира такава.

      След като сте доволни от Вашия избор – натискате бутона Гласуване и изчаквате да излезе хартиената бележка. Тя се сгъва и се поставя в урната, която е предназначена за машинното гласуване.

      От „Сиела Норма“, коментираха информацията за манипулация на изборите във Венецуела, където също се е гласувало с такива машини. Той обясни, че вотът там е бил „проведен перфектно от гледна точка на гласуване“, а нарушенията са осъществени след това и именно Smartmatic са били тези, които са дали доказателства, че е имало манипулация.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ