събота, 21.09.24
7.8 C
София
18 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Наблюдаваме дъжд от падащи звезди

      Тази вечер ставаме свидетели на невиждан звездопад. Поредното астрономическо явление, наречено метеоритният дъжд на Персеидите, ще бъде особено яръко тази година, тъй като небето ще бъде безлунно и на час се очаква да падат между 90 и 120 метеорита.

      Персеидите траят от 17 юли до 24 август, макар през по-голямата чат от този период да се виждат само по няколко метеорита. Пикът на метеоритния дъжд ще бъде на 12 и 13 август, по време на който любителите на статистиката ще могат да преброят средно 90 падащи звезди на час.

      Персеидите са наричани  още „Оръжието на Сен Лоран”, тъй като датата на максимума съвпада с деня на този светец. Това безспорно е един от най-известните потоци, който астрономите-любители всяка година очакват с нетърпение.

      Персеидите са синкаво-бели и понякога жълтеникави. Те са сред най-бързите метеори – движат се с около 60 км/сек.

      Метеорният поток Персеиди е известен на човечеството от около 2000 години. Първите споменавания за него са в китайски исторически анали, които датират от 36 г., когато “над 100 метеора изгорели в небето”.

      Официално за откривател на ежегодния метеорен дъжд обаче е смятан белгийският математик, астроном и метеоролог Адолф Кетле, който съобщил за това зрелище през август 1835 г.

      Персеидите ще се виждат най-ярко от източната част на Северна Америка, Европа и Близкия Изток около 4 сутринта (местно време).

      Според старо поверие, който види падаща звезда и си пожелае нещо, ще сбъдне желанието си, така че не пропускайте тази възможност!

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ