Search Suggestions
      понеделник, 21.10.24
      Search Suggestions

          Турция потвърди официално смъртта на Фетхуллах Гюлен

          Министърът на външните работи на Турция потвърди смъртта на влиятелния мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен, заклет враг на президента Реджеп Тайип Ердоган.

          „Нашите разузнавателни източници потвърждават смъртта на лидера на организацията ФЕТО“, заяви на пресконференция Хакан Фидан, използвайки турския термин за влиятелната организация на Гюлен „Хизмет“.

          Властите в Анкара обвиняваха Гюлен, че той е организатора на неуспешния преврат от 15 юли 2016 г., при който в Турция бяха убити 252 души, а над 2700 бяха ранени.

          През последните години здравословното състояние на Гюлен значително се е влошило. Освен от бъбречна недостатъчност и диабет, той е страдал и от деменция, пишат турските медии.

          Турското правителство е подало седем официални искания за екстрадиция в САЩ, обвинявайки Гюлен в престъпления, вариращи от организиране на опита за преврат до шпионаж, измами и пране на пари. Твърди се, че неговата организация е участвала в различни незаконни дейности, включително подслушване и политически шпионаж.

          Гюлен е роден на 27 април 1941 г. в Пасинлер, Ерзурум. След като работи като проповедник и имам, той изгражда широка мрежа от образователни и религиозни институции. С течение на годините учението му се превръща в движение, което обхваща различни сектори, включително медиите и финансите. | БГНЕС

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions