Search Suggestions
      вторник, 22.10.24
      Search Suggestions

          Индийските войски убиха петима маоистки бунтовници

          Индийски командоси застреляха петима маоистки бунтовници в гъстите джунгли на Централна Индия, съобщи полицията. Силите за сигурност засилват усилията на правителството да потуши дългогодишния въоръжен конфликт.

          Повече от 10 000 души са загинали по време на десетилетното въстание, водено от движението на наксалитите, които твърдят, че се борят за правата на маргинализираното местно население в отдалечените и богати на ресурси централни райони на Индия.

          През последните години въстанието е намаляло драстично, а според правителствени данни при репресиите на силите за сигурност тази година са убити близо 200 бунтовници.

          Сблъсъкът се състоя в Махаращра, където следващия месец се провеждат щатски избори.

          „Петима наксалити бяха убити, след като откриха огън по силите за сигурност“, заяви полицейският инспектор Нилотпал, цитиран от местните медии.

          Вестник „Таймс ъф Индия“ съобщи, че трима от убитите са жени и че раненият в престрелката командос е трябвало да бъде изваден с хеликоптер, докато е бил под обстрел.

          През септември индийският министър на вътрешните работи Амит Шах предупреди маоистките бунтовници да се предадат или да бъдат подложени на „тотална“ атака, като заяви, че правителството очаква да изкорени наксалитското движение до началото на 2026 г.

          Наксалитите, наречени така по името на района, в който започва въоръжената им кампания през 1967 г., са вдъхновени от китайския революционен лидер Мао Дзедун.

          Те поискаха земя, работни места и дял от огромните природни ресурси на региона за местните жители и навлязоха в редица отдалечени общности в източната и южната част на Индия.

          Движението набира сила и численост до началото на 2000 г., когато Ню Делхи изпраща десетки хиляди служители по сигурността срещу бунтовниците в участък от територията, известен като „Червения коридор“.

          Властите вкараха милиони долари за инвестиции в местни инфраструктурни проекти и социални разходи.| БГНЕС

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions