Search Suggestions
      четвъртък, 24.10.24
      Search Suggestions

          Норвегия въвежда възрастова граница за достъп до социалните мрежи

          Правителството на Норвегия предложи промяна на Закона за личните данни, за да въведе възрастова граница от 15 години за използване на социалните мрежи в скандинавската държава.

          „Това изпраща доста силен сигнал. Децата трябва да бъдат защитени от вредно съдържание в социалните медии. Големите технологични гиганти са се изправили срещу мозъците на малките деца. Знаем, че това е трудна битка, но е и мястото, където е необходима политика“, каза премиерът Юнас Гар Стьоре, цитиран от местното издание „Варденс Ганг“. Според премиера технологичните гиганти злоупотребяват със социалните медийни платформи и могат да ограничат мисленето и критичността на потребителите.

          Лицата, които се регистрират в социалните мрежи, в момента са молени да дадат съгласие данните им да бъдат събирани. Сегашната възраст за съгласие за предоставяне на лични данни е 13 години, но правителството ще я увеличи с още две, за да приложи новите правила.

          „Родителите не могат да стоят сами в битката с технологичните гиганти. Ето защо обмисляме по-строго законодателство“, каза министърът по въпросите на децата и семейството Херсти Топе в отдено прессъобщение. „Половината от днешните 9-годишни са в социалните мрежи и споделям опасенията, че това може да е вредно за децата. Знаем, че на много родители е трудно да попречат на децата си да бъдат в социалните мрежи, докато толкова много от останалите деца са там“, добави тя, цитирана от норвежката редакция на англоезичното издание „Локал“.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions