Search Suggestions
      неделя, 27.10.24
      Search Suggestions

          Управляващата партия очаква победа на изборите в Грузия

          Управляващата партия в Грузия ще победи прозападната опозиция на внимателно наблюдаваните парламентарни избори, според частични резултати, които показват нов провал в стремежа на кавказката страна да се присъедини към Европейския съюз.

          Изборите в южната съседка на Русия бяха представени от политическите анализатори като основен избор между европейското бъдеще на Грузия и по-тесните връзки с Москва.

          След преброяването на гласовете от 70% от избирателните секции централната избирателна комисия съобщи, че партията „Грузинска мечта“ води с 53%, докато опозиционният съюз има 38,28%.

          „Грузинска мечта“ си осигури солидно мнозинство в новия парламент, заяви пред журналисти изпълнителният секретар на управляващата партия Мамука Мдинарадзе.

          Брюксел е силно критичен към политиката на „Грузинска мечта“ и предупреди, че изборите ще определят шансовете на Грузия за присъединяване към блока.

          Съперничещите си екзитполове, публикувани след гласуването в четиримилионната страна, показаха, че управляващата партия и опозицията са напред.

          Опозиционният президент Саломе Зурабишвили приветства победата на „европейска Грузия“, след като едно от екзитполовете показа, че опозицията води.

          След като едно от социологическите проучвания показа, че правителството е спечелило, унгарският националистически министър-председател Виктор Орбан поздрави „Грузинска мечта“, като заяви в социалните мрежи, че тя е постигнала „съкрушителна победа“.

          По време на кампанията „Грузинска мечта“ заяви, че иска свръхмнозинство, за да приеме конституционна забрана за всички големи опозиционни партии.

          След публикуването на екзитпола, показващ победа за правителството, Иванишвили приветства „успеха на партията в такава трудна ситуация“.

          „Уверявам ви, че през следващите четири години страната ни ще постигне голям успех. Ние ще направим много“, каза той.

          На власт от 2012 г. насам, партията първоначално следваше либерална прозападна политическа програма. През последните две години обаче тя промени курса си.

          Кампанията ѝ се съсредоточи върху теория на конспирацията за „глобална партия на войната“, която контролира западните институции и се опитва да въвлече Грузия във войната между Русия и Украйна.

          В страната, белязана от руската инвазия през 2008 г., партията предложи на избирателите страховити истории за непосредствена заплаха от война, която само „Грузинска мечта“ може да предотврати.

          В неотдавнашно телевизионно интервю Иванишвили обрисува гротескна картина на Запада, където „оргии се провеждат направо по улиците“.

          Приемането от „Грузинска мечта“ в началото на тази година на противоречив закон за „чуждестранното влияние“, насочен срещу гражданското общество, предизвика седмици на улични протести и беше критикувано като мярка в кремълски стил за заглушаване на инакомислието.

          Този ход накара Брюксел да замрази процеса на присъединяване на Грузия към ЕС, а Вашингтон наложи санкции на десетки грузински служители.

          Управляващата партия провежда и кампания срещу сексуалните малцинства. Тя прие мерки, които забраняват „пропагандата“ на ЛГБТК, анулират еднополовите бракове, сключени в чужбина, и забраняват смяната на пола.

          Опозиционната коалиция се присъедини към проевропейска политическа платформа, която очертава мащабни реформи в областта на изборите, съдебната система и правоприлагането.

          Те се съгласиха, че ако получат мнозинство, ще сформират временно многопартийно правителство, което да прокара реформите, преди да свика нови избори.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions