Ако консумирате по една чаша боровинки дневно, може не само да удължите живота си, но и да намалите риска от често срещани заболявания.
Лекар разкри, че ежедневно консумира боровинки, за да се предпази от рак на дебелото черво и да намали нивата на холестерола. Но ползите за здравето не свършват с това. Д-р Нийл Полвин, специалист по дълголетие и регенеративна медицина с над две десетилетия опит, насърчава хората да се откажат от нездравословните навици в името на по-здравословен живот.
В статия за „Си Ен Би Си“ той изтъква една храна, която хората може би трябва да започнат да консумират повече:
„Боровинките са една от храните, които ям всеки ден, за да насърчавам дълголетието. Те са вкусни, нискокалорични и пълни с витамини и антиоксиданти, които защитават тялото ви от инфекции като броня“.
Експертът се наслаждава на боровинките по различни начини, независимо дали са смесени с кисело мляко, блендирани в смути или просто консумирани като закуска. Той разкрива, че „боровинките имат пребиотичен ефект, който регулира бактериите, облекчава чревните възпаления и може да помогне за предотвратяване на рака на дебелото черво“.
„Тъй като боровинките са богати на разтворими фибри, те помагат за премахването на жлъчката в червата, както и на такива неща като мастни киселини, соли, метали и билирубин – вещество, което се образува при разграждането на червените кръвни клетки. Този процес може да намали лошия холестерол, както и да понижи риска от сърдечни заболявания“, добави Полвин.
Боровинките са пълни с антиоксиданти, които не само защитават здравите клетки и подпомагат възстановяването на ДНК, но и са богати на антоцианини, които им придават характерния син оттенък. Тези малки енергийни източници са фантастични за поддържане на здравето на мозъка, очите и сърцето, като една чаша осигурява 16% от дневните ви нужди от витамин С.
Любителите на фитнеса ще се зарадват да научат, че плодовете могат също така да помогнат за намаляване на мускулните увреждания и болки, благодарение на 24% от дневната стойност на витамин К, който се съдържа в една чаша и подпомага изграждането на костите и съсирването на кръвта.
Едно проучване, обхванало над 16 000 души, установи, че консумацията на боровинки и ягоди може да забави умственото стареене с до 2 години и половина.
Доказано е, че фибрите, витамините, минералите и антиоксидантите в тези плодове намаляват възпалението и други рискови фактори за диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания.