неделя, 22.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
25.5 C
Варна
Search Suggestions

      СЕНЗАЦИОННО: За първи път в новата ни история е разкрита група за шпионаж

      За първи път в новата история на България е разкрита група за шпионаж. Това коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева на извънреден брифинг.

      „Подготвили сме и материали, които са част от общата доказателствена съвкупност и се спазва презумпцията за невиновност. В него са изполвани и условни наименования. Тази група застрашава националната сигурност“, коментира тя.

      Прокуратурата: Чужда държава се опитва да създаде нелегална агентурна мрежа в България

      ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Военнослужещи са изнасяли информация към Руската федерация

      „Едното лице от групата, което условно ще наречем резидент, е завършил разузнавателна школа в Москва в ГРУ и после става преподавател, както и е бивш шеф на служба „Военно разузнаване“ към министъра на отбраната. Той е изградил нелегална агентурна мрежа и е вербувал лица, които са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС, която е държавна тайна“, обясни Милева.

      Участва и съпругата на резидента, която има българско и руско гражданство и се е ползвама с доверие на руските дипломати у нас. Тя е играла ролята на посредник, като е предавала информация и парични средства.

      „Документирани са разговори между нея и резидента  инейни посещения в сградата на посолството на Русия в София“, каза Сийка Милева.

      „Ние сме на първо място българи. Този път искам да се обединим на основата на това, че обичаме родината – дума, която сме започнали да забравяме. Трябва да помним, че сме българофили и защитаваме родината. Ние и не мразим никоя чужда държава, но сме длъжни да защитим нашата родина България“, каза на старта на брифинга главният прокурор Иван Гешев.

      „Ръководен кадър от системата на Министерство на отбраната е първият участник и неговите задължения са свързани с планиране и бюджет на ведомството. Вторият е действащ служител в служба военно разузнаване. Изготвя информация по линия на противодействие на хибридните заплахи и рискове, включително от Русия. Третият е също от тази служба и във военната си кариера е изплащат на мисии в българските военни контингенти зад граница“.
      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ