понеделник, 30.09.24
13.8 C
София
19 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      “Алфа Рисърч”: Според предварителните данни ГЕРБ водят 28,1%, следват ги БСП с 19,8%

      “Според предварителните данни ГЕРБ към момента вземат 28,1%, а БСП ги следват с 19,8%”, това сочи изследване на агенция “Алфа Рисърч” за електоралните нагласи, което е направено в периода 27 – 30 март сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица. Проучването е платено със собствени средства на агенцията.

      Данните от проучването сочат още, че в следващия парламент влизат общо седем партии. Следват „Има такъв народ“  – 12,7%, ДПС – 12,5%, ДБ – 6,3%, „Изправи се! Мутри, вън!“ – 6%, ВМРО – 4%.

      „Тази година прогнозите са по-трудни от всякога и заради пандемията, и заради динамичната промяна на нагласите по време на кампанията“, уточни  социологът Боряна Димитрова.

      По думите ѝ, за ГЕРБ не се променя подкрепата в хода на кампанията, но се увеличава разликата с втората сила – БСП, с около 8%.

      „Притесненията за гласуване в COVID кризата не остава незасегната никоя партия, но най-тежко засяга по-възрастните избиратели, които са значителна част от електората на БСП – до 20% от техните избиратели се притесняват. Освен това част от новите протестни формации като „Изправи се! Мутри, вън!“ взимат от гласовете на социалистите, допълни социологът.

      Тя уточни, че резултатът на ДПС може да е различен, ако има голям приток от гласове в чужбина, които агенцията не мери, и при ниска избирателна активност.

      Подкрепата за партиите, които са малко под бариерата е: „Воля“/НФСБ – 3,1%, „Възраждане“ – 1,7%, „Атака“ – 1,2%, АБВ – 0,9%, КОД – 0,8%, „Републиканци за България“ – 0,8%.

      Изследването е на агенция “Алфа Рисърч” за електоралните нагласи. Направено е в периода 27 – 30 март сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица. Проучването е платено със собствени средства на агенцията.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ