петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Гръцки учен: Има хора, които са генетично резистентни на COVID-19

      Двама души са поне 99,9 процента генетично идентични един с друг. Но точно тези 0,1 процента ни правят специални, пише в сайта ScieneAlert.

      Това определя всички наши различия, от уникалните начини, по които изглеждаме, до нашата резистентност или податливост към болести като ХИВ. Някои малки промени в генетичния код могат да бъдат изключително полезни не само за отделния човек, но и за обществото.

      Имайки предвид това, изследователите търсят хора по целия свят, които биха могли да бъдат резистентни на SARS-CoV-2 вируса. Това значи, че гените им може да съдържат отговора за  потенциалното лечение на COVID-19 .

      „Въвеждането на SARS-CoV-2 сред наивното население в световен мащаб осигури още една демонстрация на забележителното клинично изменение между индивидите в хода на инфекцията, изменяща се от асимптоматични инфекции до животозастрашаващо заболяване“, това коментира  екип на изследователи, ръководени от имунолога Евангелос Андреакос от Атинската академия.

      „Нашето разбиране за патофизиологията на животозастрашаващия COVID-19 е напреднало значително след първото описание на болестта през декември 2019 г., но все още знаем много малко за човешката генетична и имунологична основа на вродената резистентност към SARS-CoV-2.“

      Въпреки че може да нямаме много информация за тази вродена резистентност, това не означава, че тя не съществува. Изследователите отбелязват, че понякога цели домакинства могат да бъдат заразени, като само един от семейството е пощаден от коронавирус, докато има и други данни за хора, които по някакъв начин избягват COVID, дори след като са били на „първа линия“ няколко пъти.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ