София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Денков: Готови сме да влезем в преговори по меморандума

За да съществува правителство, то трябва да изпълнява тази програма, за която сме се разбрали още в самото начало

2 месецаПолитика 7 Марияна Стойчева

''В текста на предложения от ПП-ДБ меморандум се поставят принципни въпроси - как ще бъдат попълнени съставите на ВСС, Антикорупционната комисия, ключовите регулатори. Предлагат се ясни механизми, в които да се подберат хора с качества и в същото време да е ясно кой носи политическата отговорност.''

Това заяви министър-председателят Николай Денков на брифинг в парламента.

„Не става дума за търговия, а за процеси, които ще бъдат публични, прозрачни, пред очите на всички”, уточни той.

Денков допълни, че е имал разговор с Мария Габриел, по време на който тя е заявила, че ще бъде готова с прегледа на изпълнението на програмата в понеделник следващата седмица.

„Ще имаме възможност да обсъдим и състава на МС, след което да продължим дискусията с лидерите. Готови сме да влезем в преговори”, добави премиерът.

По отношение на ротацията Денков добави, че е важно с Габриел да запазят добрия тон, за да си имат доверие и да продължат да работят заедно.

„Това е факт до момента. За да съществува правителство, то трябва да изпълнява тази програма, за която сме се разбрали още в самото начало. Същината на разговорите в момента е много повече в парламента - дали ще има съгласие да се довършат реформите, които започнаха преди девет месеца”, подчерта премиерът.

„Основният акцент в меморандума е как народното събрание ще продължи да работи по отношение на ключовите си въпроси. Управленската програма е до края на 2024 година. Естествено е тя да бъде дообновена, а министрите да бъдат подбрани така, че да я изпълнят. Това е прекият ангажимент на МС. Основните трудности, през следващия период, ще бъдат в НС”, каза още той.

Денков уточни, че правителството има смисъл да съществува само, ако изпълнява приоритетите, заради които е създадено. „Ако решат, че не искат да участват в изпълнението на тези приоритети могат да предизвикат избори и това е тяхно право”, допълни министър-председателят.