София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Димитър Стоянов: България подкрепя Украйна с това, с което може

"Министерският съвет не е взимал решение за изпращане на наши военнослужещи в Украйна"

19 мПолитика 197

„Министерският съвет не е взимал решение за изпращане на наши военнослужещи в Украйна“.

Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов в ефира на Нова телевизия. По думите му – подобни изказвания са за вътрешнополитическа употреба.

„Някои си мислят, че боравейки със страха на хората, ще постигнат по-голям резултат на изборите – няма да го постигнат“, посочи той.

„България подкрепя Украйна с това, с което може. Не може потенциалът на Българската армия да бъде сведен до нула“, бе категоричен министър Стоянов.

Той подчерта, че страната ни следва общата политика на Европейския съюз (ЕС) по отношение на оказването на помощ на Украйна.

„Не считам, че България води различна политика от политиката на ЕС и НАТО. Има решение на Народното събрание, което изпълнихме“, подчерта той.

По думите му - страната ни няма складови наличности от 155 мм снаряди и поради тази причина не участва в общото европейско решение за изпращане на този вид боеприпаси за Украйна. Помощта, която страната ни е оказала, е според възможностите на Българската армия.

„Няма как аз да намаля количеството боеприпаси в нашите складове; ако го направя, най-вероятно ще стана клиент на прокуратурата. Дали сме това, което е в повече, и което имаме“, посочи министър Стоянов.

За това - какво други държави предоставят на украинската страна като военна помощ, например бойни самолети, има различни причини, както и различно законодателство, посочи той.

„България има Конституция и Закон за отбраната и Въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ); в тях пише, че охраната на въздушното пространство се осъществява от Българската армия или съвместно със съюзни сили, а не – вместо нея“, посочи министърът.

Министър Димитър Стоянов категорично опроверга някои публични твърдения за броя на изправните самолети, които носят бойно дежурство.

„Нито са два самолетите, нито военнослужещите в Граф Игнатиево стоят само на заплати, защото са от моя приятелски кръг. Това категорично не е вярно“, посочи министърът.

Той отхвърли обвиненията в бездействие за състоянието на бойната ни авиация и посочи, че в мандата на служебното правителство е свършена много работа, за да се поддържа нейният ресурс.

„В крайна сметка това, на което летят българските пилоти, е това, което им е предоставено от българския политик. С това летят, с това си изпълняват задачите“, посочи той.