София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Дмитрий Медведев: Трябва да се забрани на чуждестранните агенти да изкарват пари в Русия

В черния списък на руското правосъдно министерство са повече от 250 души

17 сПолитика 591 Николай Парашкевов

Бившият руски президент Дмитрий Медведев призова руските депутати да приемат закон, с който да се забрани на субектите, определени за "чуждестранни агенти", да изкарват пари в Русия, предаде ДПА.

Медведев, който е и бивш премиер, упражнява голямо влияние като заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия.

Той направи това изявление пред руски медии.

Руският закон за "чуждестранните агенти" е насочен към хора, медии и неправителствени организации в Русия, които не се придържат към линията на правителството. 

По-рано този месец Москва добави организацията Световен фонд за дивата природа към списъка с "чуждестранни агенти".

Призивът на Медведев означава, наред с други неща, професионална забрана и забрана за издаване на публикациите, написани от критиците на Кремъл, в Русия.

С това той визира руския писател Борис Акунин, "който напусна, проклинайки страната, специалната военна операция и въоръжените сили", но книгите му все още могат да бъдат закупени в Русия.

За да бъде обявен някой за "чуждестранен агент", властите не е необходимо да доказват, че човекът е получавал пари от чужбина. Достатъчно е просто да се твърди, че той е под "чуждо влияние". 

В черния списък на руското правосъдно министерство в момента са включени над 160 организации и повече от 250 души.