София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Финландия: Украйна е свободна да бомбардира Русия с нашите оръжия

Хелзинки също призова Германия „сериозно да обмисли“ изпращането на ракети Taurus в помощ на Киев

1 месецВойна 13 Катерина Найденова

Украйна може да използва оръжия, предоставени от Финландия, за да поразява цели на руска земя, казаха високопоставени служители в Хелзинки.

Министърът на отбраната на Финландия Анти Хакканен каза, че страната му не е поставила никакви ограничения върху това, което Украйна може да прави с оръжията, които предоставя. Той добави, че ограниченията са били наложени главно от страни, които са предоставили на Украйна оръжейни системи с голям обсег.

„Ако е необходимо, Украйна трябва да нанесе удари и по военни цели от руска страна. Това е напълно легитимна отбранителна битка, която Украйна води. Хартата на ООН позволява военни цели да бъдат атакувани през сухопътни граници“, каза Юка Копра, председател на финландската парламентарна комисия по отбрана.

Това е голяма разлика между Финландия и други западни страни, например Германия, където канцлерът Олаф Шолц не е склонен да изпрати ракети Taurus с голям обсег в Украйна, опасявайки се, че оръжията ще бъдат използвани за удари по цели дълбоко в Русия и ще въвлекат Германия директно във война с руския лидер Владимир Путин.

„Насърчавам Германия да го обмисли сериозно. Германското правителство знае, че те биха били от голямо значение“, каза Хакканен.