София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Гешев: Митниците и смяната на Живко Коцев са свързани заради изборите

Според Гешев разпитите, на които е подложен, са „поръчка“ от Борисов

24 дниПолитика 18

"Това е четвърто ходене на разпит, пето ако броим това при специалния прокурор Даниела Талева, където бях разпитван за сигнал срещу господин Сарафов, така че аз съм категоричен, че зад разпита ми сега стои Бойко Борисов”.

Това заяви бившият главен прокурор Иван Гешев, който пристигна за разпит в Националната следствена служба.

Според Гешев разпитите, на които е подложен, са „поръчка“ от Борисов заради отказа му като главен прокурор да прекрати делото „Барселонагейт”.

„Борисов е воденичният камък за България. Той е центърът и докато този камък тежи на България, ще живеем по-зле“, коментира Гешев, изразявайки съжаление, че не са му достигнали само две седмици като главен прокурор, за да промени нещата.

Иван Гешев каза, че докато бил главен прокурор върху него е упражнен натиск заради отказ от негова страна да махне запор на сметки на бизнесмена и издател Иво Прокопиев.

"Ако ви интересува колко струва незаконното махане на главен прокурор на страна от ЕС - 200 млн., защото сглобката искаше да спести тези суми на страната", каза Иван Гешев.

Бившият обвинител номер едно нарече парламентарната комисия, която работи по случая "Нотариуса" смешна.

"Такава комисия можеха да направят и за цар Киро, щеше да има същия ефект. Тези хора са ми неприятни”, каза Гешев, който няма да се яви на изслушване пред депутатите.

Относно случващото се с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и снимките му със считаните за контрабандисти Стефан и Марин Димитрови, Гешев изрази мнение, че тези кадри се показват целенасочено.

"Всичко бе с цел смяна на Митниците, за да се финансират изборите, и на главния секретар. Ясно е, че каналът се пазеше от ПП-ДБ, сега само ще се смени шефът на този канал. Реалната причина за скандала е смяната на главния секретар на МВР и Митниците, които вече се контролират от ГЕРБ и ДПС", добави Гешев. 

Снимка: БГНЕС