София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Гвоздейков: Няма риск държавният авиационен оператор да спре работа заради липса на гориво

Новият договор ще бъде подписан най-късно във вторник

2 месецаПолитика 1 Антония Лазарова

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков заяви пред журналисти, че може би днес или най-късно във вторник ще бъде подписан нов договор за доставка на авиационно гориво, което е на същата цена, каквато е доставена от "Лукойл".

"Няма опасност Държавният авиационен оператор (ДАО) да спре работа.Към момента обстановката е такава. Ако договорът бъде подписан във вторник, това е първият работен ден след празниците, означава, че към момента, през почивните дни, горивото за планираните полети е подсигурено, както и всички необходими процеси по поддържане на безопасността на полетите са осигурени и няма абсолютно никакви притеснения за ползвателите на услугите на държавния национален оператор. Това е което, мога да кажа към момента", заяви министърът на транспорта. 

Предложението от тяхна страна е за предоставяне на складови обеми - ако искаме да имаме налични количества, можем да го съхраним на летище София и да си купим гориво напред. Цената е сходна с тази на "Лукойл", която е била до момента, отново отбеляза транспортният министър. Той каза, че "руско гориво от днес, по изискванията на европейския регламент, вече не се използва и няма как да бъде доставено, така че е приключено с евтиното руско гориво, което изобщо не е евтино". 

"Обстановката е спокойна и трябваше да кажа истината пред вас, защото това, което снощи се тиражираше, е абсолютна дезинформация и неистина", заяви министърът на транспорта. По думите му писмото, което е изпратено от Държавния авиационен оператор, не е това, което е публикувано в медиите. "В писмото има финална част, в която се обяснява цялата ситуация и може би тази част, може би умишлено, не е представена на обществото, или е поднесена по изкривен начин, за да се създаде напрежение и отново пропаганда, че липсата на руско гориво ще създаде сътресения както на пазара, така и в държавата, което няма как да се случи", коментира Гвоздейков.

Снимка: БГНЕС