София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

Илия Проданов: Няма нужда от внос на украинско зърно, имаме над 6 млн. тона пшеница

Според него украинските зърнопроизводители не изпълняват европейските норми

57 мАгро 1166 Румяна Илиева

Нашата държава няма нужда да внася украинско зърно.

Това заяви Илия Проданов, заместник-председател на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и председател на Сдружението на зърнопроизводителите в Карнобат, по повод притесненията на земеделските производители, свързани с вноса на зърно от Украйна. 

„В България тази година има произведени над 6 милиона тона пшеница“, съобщи той.

Прибирането на слънчогледа и царевицата все още не е започнало, но се очаква реколтата от слънчоглед да бъде нормална, тъй като има доста засети площи.

Според Проданов много голям процент от производителите нац рапица са се отказали да я сеят, защото е много трудна обработката наесен. Това пък е довело до увеличаване на засетите със слънчоглед площи, което и предполага, че количеството от продукцията ще бъде добро.

От Украйна има внос на пшеница, ечемик, рапица, и слънчоглед.

Вносът тревожи българските земеделски производители и според Проданов най-големият проблем е, че у нас идеята за безмитните коридори, които бяха създадени от Европейския съюз с цел да се улесни транспортирането на украинското зърно до африканските държави и до страните, които имат нужда от него, леко се е изкривила.

„Това зърно влиза основно за вътрешна консумация и за нас това е проблем“, подчерта той и обясни, че там зърнопроизводителите имат съвсем други условия.

„Те продават общо взето на каквато цена им излезе, понеже в условия на война, първо, че се чудиш утре ще засееш ли, няма ли, ще има ли търсене, няма ли да има. Второто, естествено е, че тяхното зърно е произведено с много по-ниска себестойност, със съвсем други изисквания за екологично производство. Те не изпълняват европейските норми, пръскат с препарати, които в България са забранени от години“, сподели още Проданов.